Yoga in the heart of the city of drug related crime

Met een achtergrond als docent Spaans en yoga docent nam ik in februari 2020 deel aan een yogaproject waarbij ik vrijwillig yoga les gaf aan kansarme vrouwen in Medellín in Colombia. Tijdens het project leerde ik hoe je trauma kunt verwerken door middel van yoga. Er waren veel vrouwen met trauma’s vanuit het gewapende conflict dat vele jaren in de stad Medellín heeft gespeeld. Tijdens dit project bracht ik ook een bezoek aan de buurt waar velen van hen vandaan kwamen: Comuna 13.Comuna 13 is met al zijn kunst, cultuur, het dansen op straat op het eerste oog veranderd in een vreedzame plek. Een buurt die van toerisme rond kan komen. De transformatie van de wijk vond ik erg mooi maar toch zag ik schaduwkanten. Overdag is Comuna 13 een toeristische attractie, maar ook dan als je goed keek zag je drugs verhandeld worden in de steegjes. ’s Nachts leeft Comuna 13 door in zijn geschiedenis. In vele mindere mate maar nog steeds. Drie dagen na mijn bezoek aan de Comuna, las ik in de supermarkt op de voorpagina van de krant dat er zeven jongeren waren vermoord in Comuna 13 dat weekend. Alle kinderen waren tijdelijk uit de buurt geëvacueerd. Ik ben blij dat er zoveel meer hulp is van de overheid dan er voorheen ooit is geweest in Comuna 13. Maar ik weet dat het beeld dat de bewoners overdag laten zien aan alle internationale toeristen niet is hoe het leven er in werkelijkheid is. Ik kocht daar een boek over de geschieden van Comuna 13 dat een man zelf had geschreven en uitgegeven en op straat verkocht. Ik wilde dit boek van het Spaans naar het Nederlands vertalen omdat ik de pijn die ik op het gezicht van de vrouwen in mijn yogales wilde laten zien aan de rest van de wereld, de gruwelijke verhalen van Yoni Alexander Rendon wilde vertellen aan meer mensen. Dit boek wordt in Medellín op straat verkocht. Misschien zijn er af en toe wat mensen die het kopen. Maar ik vind dit verhaal veel meer waard om alleen in Medellín op straat verkocht te worden. Het boek heb ik in de afgelopen drie weken vertaald en ik hoop dat het uitgegeven kan worden en dat de echte verhalen van de mensen uit Comuna 13 zich stapje voor stapje over de wereld kan verspreiden. Dan ook nog; dit gewapende conflict waar dit boek over gaat vond plaats in de tijd na Pablo Escobar. Pablo Escobar, de man die iedereen kent door de bekende netflix serie Narcos, heeft in de wijk Comuna 13 in het laagste stuk van de heuvel; San Javier, huizen laten bouwen voor arme mensen. Daarna is de wijk pas geworden tot wat het is geweest door alle jaren van het gewapende conflict heen en daarna. Het Pablo Escobar verhaal is maar zo’n klein stukje geschiedenis van alle gruwelijkheden die er in zijn totaliteit in de stad Medellín heeft plaatsgevonden. Op dat dit nooit vergeten mag worden en ook de woorden van Yoni Alexander Rendon herhalend; hoop ik dat indien mogelijk dit boek kan bijdragen aan het vermijden van een herhaling, waar dan ook ter wereld, van dit soort dergelijk geweld.

59 views

Yoga vida love -Insta  @yogavidalove