"Ithaka"

Naast yoga gaat mijn hart ook sneller kloppen van alles rondom literatuur. En graag wil ik daar wat meer over gaan schrijven. Dat zal af en toe in het Nederlands en soms ook weer in het Engels zijn.


Maar ik heb een lievelingsgedicht, een lievelingsgedicht dat een anker is voor mijn levenswijze. Een gedicht waar ik al veel vrienden mee verveeld heb. Des te beter leek het mij nu om hier een blog over te schrijven. Misschien dat anderen het gedicht wel kunnen waarderen;)


"Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka, wens dan dat de weg dan lang mag zijn, vol wederwaardigheden, vol belevenissen.

De Kyklopen en de Laistrygonen, de woedende Poseidon hoef je niet te vrezen, zulke ontmoetingen zul je nooit hebben op je weg wanneer je denken verheven blijft, verfijnd de emotie die je hart en lief beroert. Ithaka schonk je de mooie reis.

Bestond het niet, dan was je nooit vertrokken. Maar méér heeft het je niet te bieden. En vind je het armzalig, Ithaka bedroof je niet. Zo wijs geworden, met zo veel ervaring heb je al wel door waar Ithaka's voor staan" - Konstantinos P. Kavafis.(Deze foto is gemaakt tijdens een reis naar India in New Delhi)


Ithaka staat voor mij voor de reis van het leven, dat het niet gaat om de bestemming maar om alles wat je onderweg meemaakt. Dat er hobbels zullen zijn op de weg, maar ook stralende zonsondergangen en prachtige landschappen waar je van kunt genieten. Ik weet niet meer wanneer en hoe ik voor het eerst met het gedicht "Ithaka" in aanraking ben gekomen. Wél weet ik nog heel goed, dat ik vorig jaar het boek "Nevel in Tanger" van Cristina López Barrio kocht. Onbewust. Ik was op zoek naar een boek vergelijkend aan de boeken van de spaanstalige schrijfster Isabel Allende (waar ik groot fan van ben) en toen kwam deze daarnaast tevoorschijn. Ik kocht het. En toen ik het kreeg opende ik het boek en op de eerste bladzijde stond het gedicht Ithaka. Toen wist ik dat het geen slecht boek kon zijn. En niets is minder waar.....
33 views

Yoga vida love -Insta  @yogavidalove